Schaduwkunst voor Kleuters

Schaduwen spreken tot de verbeelding. Ze roepen vragen op en brengen verwondering. Voor kleuters is het geweldig om met schaduwen te werken. Speciaal voor hen heeft Held & Bloem Producties een schaduwdoos ontwikkeld. Een nieuw essentieel onderdeel voor kleutereducatie.

Wil je met kleuters aan de slag met techniek en ontluikende meetkunde? Wil je een vorm vinden om makersonderwijs in de klas te brengen? Dan is de schaduwdoos voor jouw klas. De schaduwdoos kan worden ingezet als een flexibele hoek in het kleuterlokaal. Kinderen kunnen alleen of in kleine groepjes zelfstandig experimenteren met schaduwen.

Bekijk de trailer

Met behulp van de meegeleverde schaduwgevers en de schaduwpuzzels in het instructieboekwerk kunnen de kinderen zichzelf uitdagen om kloppende schaduwen te maken. Er zijn een heel aantal schaduwgevers met een grote en een kleine helft. Door de afstand tot de lichtbron te variëren kunnen de kinderen spelen met de grootte van de schaduwen en zo de countouren laten aansluiten. Ook zijn er kleine verhaaltjes van 3 figuren die samen tot 1 beeld gevormd kunnen worden. Ook hier is de afstand tot de lichtbron het spelelement.

Maar natuurlijk kunnen kinderen ook hun eigen schaduwen maken en verhalen verzinnen. In het meegeleverde instructieboek staan eindeloze ideeën om schaduwen te maken. Dit kan met speelgoed, bouwblokken, karton, papier, klei, of wat er maar voor handen is.

De schaduwdoos is ontwikkeld gedurende een periode van 2 jaar in samenwerking met een aantal basisscholen. Vele prototypes en soorten schaduwgevers zijn de revue gepasseerd. Hier vertelt een leerkracht over haar ervaringen met de schaduwdoos.

Hier een voorbeeld van een van de vele meegelverde inspiratiefilmpjes die leerkrachten in de klas kunnen laten zien aan de kinderen, maar ook de leerkracht op ideeën kan brengen.

De schaduwbak is gemaakt van duurzaam materiaal, gepigmenteerd in een fraaie blauwe kleur (dus niet geverfd en kan daarom niet lelijk bekrast worden) De maten zijn 50 x 50 x 50 cm en neemt daardoor niet teveel ruimte in de kleuterklas in. De lichtbron is een felle lamp die precies op de juiste plek te schaduw geeft, zelfs al is de ruimte niet verduisterd. De schaduwbak wordt geleverd met een instructieboekwerk met schaduwpuzzels, allerlei filmpjes van verhalen, gemaakt met de schaduwdoos en een doos vol schaduwgevers (36 stuks) van onbreekbaar kunststof; kortom een doos die eindeloos speel- en ontdekplezier zal geven.

 

Kosten

Wil je een schaduwdoos voor 4 weken in de klas, zijn de kosten € 110,- * 

Dit is inclusief een digitale kick-off, het brengen en halen, •(bij scholen verder dan 75 km van Kampen zijn de kosten € 125,-)

Wil je een schaduwdoos permanent in de klas, is een compleet schadwdoos-pakket € 550,-

Elke zomer worden er nieuwe schaduwdozen gemaakt. Dus wil je een schaduwdoos voor het nieuwe schooljaar, schrijf je in via de mail: info@heldenbloem.nl of bel voor meer info: 06-15072971 

De schaduwdoos is geschikt voor het reguliere basisonderwijs, maar ook voor SBO scholen.

Tijdens de corona-periode is het onzeker welke activiteiten wel- of geen doorgang kunnen vinden. De schaduwdoos kan in ieder geval in de klas gebruikjt worden, want het speelt zich af binnen de normal klassensetting. Alleen de kinderen en de leerkracht zijn erbij nodig, naast de digitale instructies en inspiratiefilmpjes. De schaduwdoos is corona-proof! ;-)

Tot slot willen graag nog zeggen dat we super trots zijn op het product waar we op uit zijn gekomen en geloven dat dit echt een toevoeging zal zijn voor het Nederlandse kleuteronderwijs.

Voor het maken van de schaduwdozen werken we samen met een aantal partners: TD interieurbouw en Woodywork.