Je neus in de boter

'Met je neus in de boter' is een mini-leerlijn bestaande uit een 3-delige lessenserie over spreekwoorden.
Eerst zijn er 2 vlog-lessen waarin de kinderen aan het werk worden gezet om oude meesters (Rembrandt, Jan Steen, Pieter Brughel) te bestuderen en spreekwoorden te ontdekken. Deze 2 eigentijdse lessen zijn lesstof-vervangend voor geschiedenis en taal.
De finale is een gastles waarbij de leerlingen hun eigen poster maken met een knipoog naar het verleden. in de greenscreen fotostudio, gekleed in ouderwetse kleding en klompen beelden de kinderen de spreekwoorden uit die zij ontdekt hebben. De foto’s en de tekeningen resulteren in een unieke A2 poster waarin niemand voor spek en bonen meedoet.

2 videolessen en 1 gastles 

Disciplines: beeldend, audiovisueel, erfgoed, literair

Lesstof-vervangend voor Geschiedenis (Canon 1606-1669) en Taal
Leeftijd: groep 7/8
lesduur: 2x videoles van 45 min + 1 gastles van 1,5 uur
Prijs: € 300,- incl gedrukte A2 posters voor de hele klas

Boekingen worden gedaan per 2 projecten op 1 dag. Bijvoorbeeld eerst groep 7 en daarna groep 8. Bij scholen met een groep 7/8 combi wordt er gekeken naar een mogelijkheid om deze workshop te combineren met een andere groep op een school in de buurt. 

Bekijk een stukje van een videoles

Verder informatie

Voor deze lessenserie gebruiken we het bekende spreekwoordenschilderij van Pieter Brueghel als uitgangspunt. Aan de hand van een aantal opdrachten in de videolessen wordt dit schilderij bestudeerd, samen met een aantal andere werken van bekende schilders. Achtergronden en ontstaan van verschillende spreekwoorden worden zo uitgelegd, waardoor kinderen steeds meer ontdekken van de context. Daarnaast worden ze ook uitgedaagd om spreekwoorden te gaan gebruiken in de klasskiale setting.

Kijk-, zoek- en samenwerkings-opdrachten worden gebruikt om de kinderen op een actieve manier met spreekwoorden aan de slag te laten gaan. De eerste 2 videolessen worden door de leerkracht gegeven en voor de derde les wordt er een afspraak gemaakt, waarbij de docent van held & Bloem langs komt. Bij de videolessen leveren we de verschillende werkbladen en kijkwijzers. Er wordt gebruik gemaakt van (online) spreekwoordenboeken.

Deze lessenserie is ontwikkeld omdat de vraag naar integratie van kunst- en cultuuronderwijs in de 'gewone' lesstof steeds meer aan het groeien is.